Întâlnirea orașelor înfrățite la Săcueni

Delegațiile s-au consultat cu privire la oportunitățile din turismul digital

Întâlnirea orașelor înfrățite a avut loc la Sacueni  între 8 și 11 iunie. La evenimentul numit E-Turism în UE, pe lângă reprezentanții localității gazdă din Sacueni, au participat reprezentanți din Algyő, Edelény, Gyermely, Héhalom și Mucsony (Ungaria), precum și din Kamocs și Kürt (Slovacia).

Cei aproape patru sute de reprezentanți din cele opt orașe au fost întâmpinați ca vechi cunoștințe, dar în cadrul programelor comune pline de bună dispoziție, au fost legate și noi prietenii.


Programul întâlnirii de patru zile a inclus prezentări, dezbateri și demonstrații, familiarizând reprezentanții participanți și publicul interesat cu segmentul turismului digital, deoarece în zilele noastre, majoritatea planificărilor de călătorie se fac online, cu ajutorul dispozitivelor inteligente. Călătorii apreciază posibilitatea de a compara prețurile și unitățile de cazare folosind platformele online de intermediere a cazărilor, fără a fi nevoie să intre în contact direct cu gazda. Digitalizarea este omniprezentă în industria turismului, iar ultimii doi ani și schimbările în cerințele clienților care au rezultat din aceștia au accelerat acest proces. Același sector a înregistrat salturi în dezvoltare, cel puțin pentru o parte a lui, în cadrul acestui proces rapid, și întâlnirea orașelor înfrățite s-a concentrat pe digitalizare și aspectele acesteia în turism.

Scopul întâlnirii a fost acela de a permite reprezentanților orașelor prezente să stabilească direcții strategice comune pentru dezvoltarea turismului electronic pe propriile lor teritorii, în cadrul proiectului numit E-Turism în UE, și pentru a coordona aceste eforturi. Ca rezultat, la finalul proiectului a fost creat un site web accesibil tuturor partenerilor, unde informațiile despre serviciile turistice digitalizate ale fiecărui oraș pot fi actualizate în mod constant, împreună cu datele corespunzătoare.

Prima zi a evenimentului a fost dedicată sosirii delegațiilor și cazării acestora, iar seara a continuat cu o cină comună la restaurantul de pe ștrandul termal al orașului, însoțită de discuții prietenești neformale.

Prezentările profesionale și spectacolele de teatru au adăugat culori vii la întâlnirea orașelor înfrățite

În ziua următoare sosirii lor, delegații din orașele partenere s-au adunat în Teatrul orasului Szabó Ódzsa din 2023 pentru deschiderea festivă a întâlnirii orașelor înfrățite Citizen. Oaspeții au fost salutați de către Csaba Béres, primarul Sacueni, și apoi de Tímea Aszalós, președintele Asociației Ér Hangja. Au fost prezentate obiectivele, programele și rezultatele așteptate ale evenimentului de mai multe zile. Apoi, orașele înfrățite s-au prezentat din perspectivă turistică, evidențiind avantajele și oportunitățile aduse de aderarea la UE în ceea ce privește turismul și turismul electronic, pe termen mediu și lung, pentru acest sector. Ulterior, la Muzeul orasului, a fost deschisă o expoziție turistică, unde fiecare oraș partener a prezentat standul său turistic. Cei interesați au putut vedea caracteristicile diferitelor regiuni și chiar au putut degusta mâncărurile și băuturile prezentate. Standurile aranjate cu grijă și elementele gastronomice diverse au atins scopul lor, deoarece cei care au vizionat și gustat toate lucrurile expuse cu siguranță au fost încurajați să viziteze orașele respective.


Pe parcursul zilei, delegații din orașele partenere au avut ocazia să descopere dansurile și tradițiile muzicale din regiunea Valea Ierului , prezentate de către Ansamblul de dansuri populare Zajgó din Sacueni. După cină, la Teatrul orasenesc, o prestație de excepție a avut loc: concertul spectacol dedicat vieții și operei lui Szenes Iván, acompaniat de o orchestră live, aștepta oaspeții și locuitorii, susținut de Tihanyi-Tóth Csaba și soția sa, Bognár Rita.

Sâmbătă, workshop-urile au fost în prim-plan, unde participanții s-au adunat în grupuri mai mici și coordonate pentru a discuta despre situația turismului din propriile lor localități, potențialul și posibilitățile de digitalizare. De asemenea, au avut loc mai multe prezentări profesionale. La eveniment a participat și Ödön Szabó, deputat în parlamentul județean Bihor, care a detaliat principalele subiecte ale seriei de evenimente. Apoi, Edina Kémenes, asistentă la biroul europarlamentarului Gyula Winkler din Deva, a susținut o prezentare profesională pe tema „E-Turism în UE”.

Ulterior, au avut loc discuții de tip masă rotundă, în cadrul cărora participanții au aflat despre oportunitățile financiare și strategice ale UE, directivelor europene privind industria turismului și turismul electronic, precum și despre viitorul Uniunii Europene, diversele posibilități de cooperare și programe.

Am avut parte de experiențe turistice și gastronomice bogate

După-amiază, participanții au avut opțiunea de a alege din mai multe programe. Prin intermediul diverselor tururi turistice, au avut ocazia să se familiarizeze cu unitățile turistice din Săcueni și regiunea înconjurătoare, precum și cu investițiile planificate pentru viitor.

În ultima zi a seriei de evenimente, participanții au pregătit specialități gastronomice specifice zonei lor în cadrul unei sesiuni de gătit colectiv, pe care oricine a putut să le deguste. De asemenea, s-au făcut evaluări ale evenimentelor din zilele precedente și s-au conturat direcțiile strategice comune.

Aceste câteva zile, în special tururile turistice de sâmbătă după-amiază, au adus în prim plan nu doar distracție și relaxare pentru toată lumea, ci au subliniat și un aspect foarte important: orașul nostru și zona din jurul său au un potențial mult mai mare din punct de vedere turistic decât am crezut noi, localnicii. Băile, tururile, vizitele la muzee și în casele tradiționale, excursiile la cramele din zonă ne-au permis să privim regiunea noastră prin ochii oaspeților.


Aceste ocazii au demonstrat că Valea Ierului  este frumos, interesant și, în felul său, special, oferind atât de multe de descoperit, încât nu poate fi acoperit în doar câteva zile.

Ceea ce pentru noi este obișnuit, deoarece face parte din viața de zi cu zi, poate fi perceput ca ceva cu adevărat special pentru alții. Aceste oportunități trebuie cu siguranță explorate și exploatate din perspectivă turistică. Această întâlnire de patru zile s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, cu reprezentanții orașelor pregătiți pentru misiunea lor, cu toții tratând în mod serios rolul lor, dar făcând și noi prieteni și având momente de distracție. Fiecare delegație a reușit să-și prezinte regiunea într-un mod atât de atrăgător, încât cei care au urmărit prezentările au fost cu adevărat încurajați să-și planifice o vizită în acele locuri. Din punct de vedere al temei, acesta poate fi unul dintre cele mai mari beneficii ale acestei întâlniri a orașelor înfrățite. Evenimentul, organizat pentru a patra oară, a fost coordonat de Asociația Ér Hangja, împreună cu Primăria Săcueni, cu sprijinul Programul „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”.