Gyermely

(Magyarország)

Fekvése, történelme

Gyermely gyönyörű környezetben lévő kistelepülés. A völgyben elterülő falu valóságos ékszerdobozként tárul szemünk elé. A községet békés harmóniával öleli körbe az erdő, mely nemcsak látványként gyönyörű, de alkalmat ad kirándulásokra, pihentető sétákra.
A község méltán büszke az ország legnagyobb tésztagyártó cégére, a Gyermelyi Zrt.-re, mely a biztonság, és a fejlődés mindenkori záloga.Gyermely és környéke az itt talált régészeti leletek tanúsága szerint a már az ősidők óta lakott helyek közé számítható. A Nemzeti Múzeumban őrzik az itt talált késő bronzkori leleteket, s római kori tárgyi emlékeit is, többek között azt a határában talált két római síremléket, melyeket – a felirat tanúsága szerint – két római polgárjogot nyert avarisk polgárnak emeltek egykor.

– Látnivalók –

Műemlék kápolna

Gróf Sándor Móricz és családja mauzoleuma a volt Metternich-uradalom területén.
A területen több épületből álló együttes áll, egykori Metternich-uradalom épületei.
Kápolna:Az út szemközti oldalán kis emelkedőről közelíthető meg. Téglalap alaprajzú, szabadonálló neogótikus stílusú építmény, csúcsíves bejáratához lépcsők vezetnek, előtte négy pillér kis előtetőt tart, felette a háromszögű oromzaton keretezett csúcsíves ablak nyílik. Fazsindelyes nyeregtető fedi oldalain három-három szintén keretezett csúcsíves ablak, a sarkokon és a tető vonalában armírozás díszíti a felületet.
Nyolcszögletes, törtvonalú sisakkal lezárt huszártorony emelkedik a tető fölé, az épület egyenes hátfalához nyeregtetős sekrestyeépítmény kapcsolódik, álló téglalap alakú ablakkal, felette csúcsíves ablak a hátfal elé lépő kis háromszögű oromzatos rizaliton.

Gyermelyi tésztagyár

A Gyermelyi Zrt. Magyarország piacvezető tésztagyártója, 
legnagyobb tojástermelője és megkerülhetetlen malomipari szereplője.

Emellett 8.800 hektár területen folytat mezőgazdasági tevékenységet, egy zárt vertikális integrációt működtet.