Települések

Rengeteg látnivaló, kulturális érték, kikapcsolódási lehetőség.

Projektben résztvevő települések

Edelény, Héhalom, Gyermely, Algyő, Mucsony (Magyarország), Kamocsa, Kürt (Szlovákia), Székelyhíd (Románia).

Edelény (Magyarország)

Edelény a Bódva-völgy kapuja, a térség gazdasági és kulturális központja. A 11 ezer körüli lakost számláló kisváros mai közigazgatási területét három település alkotja: a névadó Edelény, az 1950-ben hozzácsatolt Borsod és az 1963-ban csatlakozott Finke.

Héhalom (Magyarország)

Héhalom dél-nógrádi kistelepülés, lassan fogyatkozó lakosságában máig él hagyományosan a falu „ősi” múltja. A helyben lakók büszkék lakóhelyük történelmi gyökereire, melyek indokolják egyben mai helyben maradásukat is.

Gyermely (Magyarország)

Gyermely gyönyörű környezetben lévő kistelepülés. A völgyben elterülő falu valóságos ékszerdobozként tárul szemünk elé.
A községet békés harmóniával öleli körbe az erdő, mely nemcsak látványként gyönyörű, de alkalmat ad kirándulásokra, pihentető sétákra.

Algyő (Magyarország)

A Tisza jobb partján fekszik, Szegedtől 10, Hódmezővásárhelytől 15 kilométerre. Fontos tiszai átkelőhely. 1870 óta vasúti híd, 1974 óta közúti híd is segíti az átkelést. Szomszédai: északkelet és kelet felől Hódmezővásárhely, délkelet felől Maroslele, dél és délnyugat felől Szeged, nyugat felől pedig Sándorfalva.

Mucsony (Magyarország)

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található nagyközség 800 éves múltra tekinthet vissza. A közel háromezer fős lakossággal rendelkező nagyközségnek már a neve is igen érdekes és figyelemre méltó, ugyanis helyesen hosszú „ú” betűvel kell a település nevét leírni, szabályosan viszont rövid “u” betűvel.

Kamocsa (Szlovákia)

Kamocsa község (szlovákul Komoča) Szlovákiában, Nyitra megyében, ezen belül az Érsekújvári járásban terül el.
A régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban is éltek emberek. A lengyeli kultúra településének nyomait találták itt meg.
A mai települést 1416-ban „Kamacha” néven említik először.

Kürt (Szlovákia)

Kürt község Szlovákia déli részén, a nyitrai kerület érsekújvári járásában található. A falu legfőbb nevezetességei közé tartozik a kürti termőtáj, amely szlovákia egyik legjobb szőlőtermő vidéke. Ennek népszerűsítésére már 2008 óta megrendezésre kerül a Kürti Borfesztivál.

Székelyhíd (Románia)

Az Érmelléken, Nagyváradtól 42 km-re északra fekszik. Csokaly, Érköbölkút, Érolaszi, Hegyközszentmiklós és Nagykágya tartozik hozzá. Székelyhíd nevét még a tatárjárás előtti időkben, 1217-ben említette először oklevél, mint a bihari vár székely fegyvereseit, és ekkor Lukács’ nevű hadnagyukat is említik.