Héhalom

(Magyarország)

Fekvése, történelme

Héhalom dél-nógrádi kistelepülés, lassan fogyatkozó lakosságában máig él hagyományosan a falu „ősi” múltja. A helyben lakók büszkék lakóhelyük történelmi gyökereire, melyek indokolják egyben mai helyben maradásukat is.Számos régészeti leletből következtethetünk arra, hogy Héhalom község területe a honfoglalás előtt sem volt lakatlan. A falu határában és a Templom-dombon begyűjtött leletek a Kr. e. II évezredből származnak, és egy, a hatvani kultúrához tartozó bronzkori népesség jelenlétéről tanúskodnak.A XIII-XIV. századi okleveleken Hywhalom néven szerepel a település. Egy 1439-es oklevél szerint ekkoriban a bujáki vár tartozéka, Báthory István birtokaként.

– Látnivalók –

Történelmi épületek

A község épített környezete rendezett az átlagos magyar falu jelenkori építészeti minőségét mutatja. Az épületek jelentős hányada lakó épület, családi ház. Az Öregfalu rész és Újtelep falurész karaktere keletkezésükből adódóan különbözik.

Az Öregfalu részen az utcára merőlege szalagtelkekre oldalhatáron álló beépítéssel kerültek elhelyezésre az épületek. Az utca szerkezet a domborzatot követő organikus fejlődésű, a középkori falu szerkezet egyes elemeit őrző település szerkezet.

Háromnyílású műemlék kőhíd

A Bér-patak felett álló három nyílású híd (1833.) boltozatai 7,4; 9,20; 7,40 m méretűek, kevéssel térnek el a 4; 5; 4 öl mérettől. A pontos öl méretek 7,59; 9,48 m lennének. Lehetséges, hogy építés közben „vastagabbra vették” a pilléreket és innen származik az eltérés. A híd teljes hossza a hídfallal szöget bezáró szárnyfalakkal együtt 39,4 m, pályaszélessége 6,60 m. Mindkét oldalán faragott kőtömbökkel lezárt mellvéd helyezkedik el a szárnyfalak csatlakozásánál félköríves kerékvezetőkkel. A homlokzatot ez a mellvéd teszi teljessé, a patak tengelyvonalában van a legmagasabb pontja, innen az útpálya és a mellvédek is enyhe lejtéssel a híd nyílások méretkülönbségeit hozzák összhangba.

Böllérfesztivál

Minden tavasszal hagyományt őrző céllal vágnak neki az esemény szervezésének a rendezők. A szakavatott zsűri az idén is a legjobb böllércsapatot keresi, a látogatók pedig nem maradnak ki a finom disznótoros finomságokból.
A Böllér Bajnokok Ligája már több, mint 5 éve kerül megrendezésre, ahol a legjobbak az idén ismét elismerésben részesülnek. A bátor jelentkező csapatokat várják a regisztrációra. A feszt helyszíne a Héhalom-futballpályával szembeni terület lesz. Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a gasztronómiáról fog szólni a rendezvény.
Több szórakoztató produkcióval is kedveskednek a szervezők az érdeklődők számára. Népszerű hazai fellépők is szórakoztatják majd a kilátogató vendégeket. Kedvezményes jegyárakkal, melyek a kóstolójegyet is magukban foglalják, várnak mindenkit sok szeretettel.