Kamocsa

(Szlovákia)

Fekvése, történelme

Kamocsa község (szlovákul Komoča) Szlovákiában, Nyitra megyében, ezen belül az Érsekújvári járásban terül el. 2011-ben 918 lakosából 689 magyar és 158 szlovák nemzetiségű.Kamocsa Érsekújvártól 14 km-re délnyugatra, Gútától 7 km-re északkeletre a Vág bal partján fekszik, Ifjúságfalvával szemben. Áthalad rajta a Gútát Érsekújvárral összekötő 563-as főút. Kamocsa mellett (a falutól északra) torkollik a Vágba a Nyitra-csatorna. Közigazgatásilag délről Gúta, délkeletről Naszvad, keletről Érsekújvár, északkeletről Andód, északról Szímő, nyugatról pedig Ifjúságfalva határolja.A régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkorban is éltek emberek. A lengyeli kultúra településének nyomait találták itt meg.A mai települést 1416-ban „Kamacha” néven említik először. A középkorban különböző nemesi családok birtoka volt. A 16. században a török elpusztította, de a 17. század közepén újratelepítették és száz évvel később már 850 lakosa volt. A 15. században az Amadé és Hunyadi családoké volt.

– Látnivalók –

LUKÁCS PÁL emlékszoba

1801.márc.21-én Kamocsán született Lukács Pál költő, ifjúsági író, a magyar gyermekirodalom úttörője.

Híres szülöttünk tiszteletére, egy sikeres európai uniós pályázatnak köszönhetően, a helyi kultúrházban lett létrehozva a Lukács Pál emlékszoba, amely állandó jellegű emlékkiállítással várja az érdeklődőket. Az emlékszoba a későbbiekben kiegészült a falu múltját bemutató állandó tárlattal is, mely az utókor számára a község szellemi örökségét és értékeit őrzi.

LUKÁCS PÁL sétány

A település történelmébe betekintést nyerünk a helyi parkban található sétányon, amely falunk híres szülöttjéről Lukács Pálról lett elnevezve.

A sétány mentén információs táblák vannak elhelyezve, amelyekről kellemes sétálgatás közben információkat gyűjthetünk Kamocsa történelméről és Lukács Pál munkásságáról.

Itt a parkban található még a községünk 600. évfordulója alkalmából felállított emláktábla és a CSEMADOK helyi szervezetének 70. évfordulájára elhelyezett emléktábla is.

Mezítlábas park

A mezítlábas parkot 2019-ben sikerült megépíteni a községnek, egy pályázati forrásnak és a helyi önkéntesek lelkes hozzáállásának köszönhetően.

A park a kultúrház melleti játszótér és a kinti fitnesszpark egy részét képezi. A mezítlábas parkban és környékén padok is találhatók, ahol elidőzve a látogatók beszívhatják a növények illatát, figyelhetik a növények fejlődését.

A lelkes látogatók gyomlálhatják, kapálgathatják, öntözhetik és ha szeretnének vinni is lehet belőlük.

OÁZA CAMP Kamocsa

A község legfőbb turisztikai vonzereje a homokos stranddal rendelkező Oáza Camp elnevezésű kemping. A csodás környezet, strand és a hétvégi házakban való elszállásolás vonza a pihenni és szórakozni vágyó turistákat egyaránt. A sokrétű helyi rendezvényeken és fesztiválokon mindenki megtalálja a magának való szórakozási lehetőségeket. A legnagyobb rendezvények közé tartozik a “GASTRO FESTIVAL“, amelyen több mint 200 hazai és külföldi csapat mutatja be főzési tudományát. Nem csak gasztronómiai, de kulturális élményekben gazdag, remek hangulatú és tartalmas szórakozási lehetőségeket kínál a kemping az ide ellátogatóknak.