Kürt

(Szlovákia)

Fekvése, történelme

Kürt a Párizsi-patak völgyében fekszik, Érsekújvártól 20 km-re délnyugatra, Komáromtól 32 km-re északkeletre. Közelében halad az Érsekújvárt Párkánnyal (27 km) összekötő 509-es főút, valamint vasútvonal (megállóhely). A falutól keletre a Dunamenti-dombvidék dombsora húzódik, mely korábban Komárom vármegye keleti határát alkotta. A dombok lejtőin szőlőtermesztés folyik. Határában található részben a párizsi mocsarak nevű természetvédelmi terület. Kürt közigazgatásilag a következő községekkel (5) határos: Kisújfalu (délkelet), Szőgyén (kelet), Bátorkeszi (dél), Perbete (nyugat), Fűr (észak).
Neve a magyar honfoglaló törzs, a Kürtgyarmat nevéből származik. Meglepő, hogy e törzs tagjai eleinte a mai Baranya vármegye területén telepedtek le, s csak később, I. István uralkodásának idején szórattak szét. Nyilván így kerültek a mai Kürt község területére is.

– Látnivalók –

Termőtáj

A falu legfőbb nevezetességei közé tartozik a kürti termőtáj, amely szlovákia egyik legjobb szőlőtermő vidéke.

Ennek népszerűsítésére már 2008 óta megrendezésre kerül a Kürti Borfesztivál. A rendezvény sok ezer résztvevője minden évben a nyár derekán, júliusban, két napon át élvezi a gazdák borait és a táj szépségeit.

Háromnyílású műemlék kőhíd

A falu határában lévő Cigléd kegyhely a környék településeinek kedvelt búcsújáróhelye, ahol Pünkösd ünnepén és Kisboldogasszony napján is búcsút nyerhet a zarándok. A falu Mindenszentek plébániatemplomának búcsúja a november 1-éhez közel eső hétvégén van. 
A templom melletti parkban az első világháborúban elesett hősök emlékére állított turul emlékmű és harangláb a falu ünnepeinek helyszíne.

Párizsi mocsarak

Kürt határában található részben a párizsi mocsarak nevű természetvédelmi terület.

A Párizsi mocsarak (szlovákul Parížske močiare) egy mesterségesen létrehozott jelentős természeti értékekkel bíró nádas mocsár Kisújfalu, Köbölkút és Kürt mellett a Garam-menti dombháton. 184 hektáros területével Szlovákia legnagyobb ilyen jellegű védett nemzeti természeti rezervátuma. Európa- és világviszonylatban is jelentős mocsári élőhely. Több mint 171 madárfaj fészkel, vagy vonul át ezen a területen az év különböző szakaszaiban. Előfordul itt az európai vidra és a mocsári teknős is.