Mucsony

(Magyarország)

Fekvése, történelme

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Kazincbarcikai Járásban található nagyközség 800 éves múltra tekinthet vissza. A közel háromezer fős lakossággal rendelkező nagyközségnek már a neve is igen érdekes és figyelemre méltó, ugyanis helyesen hosszú „ú” betűvel kell a település nevét leírni, szabályosan viszont rövid “u” betűvel.
Helyesen vagy szabályosan kíváncsi rá?
Helyesen hosszú „ú” betűvel kell a település nevét leírni, mert Magyarország településeit felsoroló helységnévkönyvben így szerepel.
Szabályosan rövid „u” betűvel kell a település nevét leírni, mert a Képviselő-testület a Mucsony Nagyközség címeréről zászlajáról, használatának rendjéről, valamint a közterületek, középületek fellobogózásáról szóló 8/1998 (VI.30) számú helyi rendeletével döntött arról, hogy rövid „u” betűvel kell a település nevét írni.

– Látnivalók –

Templom

Mucsony, mint egyházközség a feljegyzések szerint már 1219-ben szerepel, mint közösség. Fatemplommal rendelkezik, és pápai tizedet fizet.
1556-ban a török pusztítás, majd az 1639-es tűzvész miatt a település lakatlanná vált. A Rákóczi Szabadságharc után a terület tótokkal és főleg görög katolikus ruténokkal települt be.1797-ben kőtemplom épült fazsindellyel, és parókia létesült. 1878-ban augusztus 6-án ismételten tűzvész áldozata lett a falu nagy része, és templom is.A leégett templom helyére barokk stílusú fogadalmi kápolna épült Mária tiszteletére, amelyről minden év augusztus 6-án emlékezünk meg. A templom az idők folyamán a hívek igénye szerint bővült és szépült.

Bányász emlékmű – A mákvölgyi bányaüzemben balesetben elhunyt bányászok emlékére
Tájház