Székelyhíd

(Románia)

Történelem, Fekvése

Székelyhíd nevét még a tatárjárás előtti időkben, 1217-ben említette először oklevél, mint a bihari vár székely fegyvereseit, és ekkor Lukács’ nevű hadnagyukat is említik. Egy legenda szerint a székelyeket még a 10. század végén telepítették le itt az Ér hídjának őrzésére. Oklevélben 1278-ban is említik Zekulhyd, majd 1325-ben Zekulhyda módon írva nevét.

Az Érmelléken, Nagyváradtól 42 km-re északra fekszik. Csokaly, Érköbölkút, Érolaszi, Hegyközszentmiklós és Nagykágya tartozik hozzá.

– Látnivalók –

Stubenberg kastély

A Stubenberg-kastély története egészen a 15. századig, a Zólyomi családig nyúlik vissza, akik itt hozták létre állandó lakhelyüket. A mai kastély egy része ekkor épülhetett, talán egy korábbi erődítmény helyén. Irányításukkal a megye legnagyobb uradalma alakult ki, melyet székelyhídi központjukból irányítottak.

A székelyhídi uradalom házasság útján jutott a Stubenberg grófi család birtokába 1830-tól. Ebben az időben a kastély adott otthont a tisztségviselők és udvarbírák irodáinak, innen működtették a egész birtokot.

Pincesor

Székelyhíd volt a 19-ik század első felében Bihar vármegye Érmelléki járásának székhelye, évszázadokon át birtokközpont és az érmelléki szőlőművelés egyik központja. A város határában több pince és pajtasor volt a Kisvecser-i domb oldalában, az Újhegyen, a Cservölgyben, a Kutyavölgyben, a Szurdokban, a Nagyhegyen és a Zajgóvölgyben. Ezek többsége a kollektivizálás után elpusztult, különösen a pajták.

Termálvíz

Festői, csendes környezetben csodálatos meleg gyógyvizes medencék és hidegvizes úszómedencék. Pihenésre és kikapcsolódásra vágyóknak, szállás- és étkezési lehetőséggel Székelyhídon és Hegyközszentmiklóson egyaránt.

A termálvíz alkalmas krónikus, reumatikus ízületi gyulladások. ízületen kívüli gyulladások, poszttraumás sérülések és mozgásszervi megbetegedések kezelésére.

Pongrácz-kastély

A Partiumban, a magyar határtól alig pár kilométerre fekvő magyar falu Árpád-kori eredetű. A falu északi széle közelében álló kastély magjául szolgáló földszintes, klasszicista stílusú kúriát 1820-ban építtette fel a faluban birtokokkal rendelkező Lónyay József császári és királyi kamarás.Vilma lányának Pongrácz Ödön huszár ezredessel kötött házassága révén jutott a birtok és a kastély az ősi Pongrácz család kezébe. Pongrácz Vilmos 1895-ben emeletes kastéllyá építtette át a házat. Ekkor alakult ki a mai, historizáló stílusú épület.